Bra att veta när man ska studera utomlands

Att studera utomlands är en livsförändrande upplevelse som öppnar dörren till en värld av nya kulturer, perspektiv och möjligheter. Men det kräver också en hel del planering och förberedelser. Detta är en omfattande guide för svenska ungdomar och vuxna som överväger att studera utomlands, oavsett om det är för en termin, ett akademiskt år, eller för en hel examen.

Med rätt förberedelser kan du undvika många överraskningar och fokusera på dina studier och roliga aktiviteter. Börja med att undersöka olika länder, språk och de olika utbildningsalternativ som finns tillgängliga. Ta reda på hur ansökningsprocessen till College eller Universitetet går till, vilka viktiga dokument du behöver samt vilka finansieringsmöjligheter och stipendier du kan ansöka om. När du har blivit antagen till skolan är det dags att börja planera din resa, hitta boende och se över vilka försäkringar som är tillgängliga.

Vad du bör tänka på innan du studerar utomlands

Förberedelser: Börja planera i god tid. Detta inkluderar allt från att söka visum, ordna boende, hitta information om studierna, anpassa sig till den lokala kulturen, och förbereda sig på språket om det inte är engelska.

Budgetering: Sätt upp en realistisk budget och överväg levnadskostnader, kursmaterial, transport, försäkring och eventuella visumkostnader. Tänk även på att du kanske vill resa runt och upptäcka ditt nya land under lediga stunder.

Hälsa och försäkring: Se till att du har en omfattande rese- och sjukförsäkring. Dubbelkolla också att du har tillräckligt med receptbelagd medicin om du behöver det, och undersök hur sjukvården fungerar i landet du ska studera i. Det är också viktigt att vara medveten om att Svenska studenter som avregistrerar sig för att studera utomlands förlorar rätten till planerad sjukvård, vilket kan skapa problem vid hemkomst. Utskrivningen påverkar även förmågan att teckna fullgod försäkring. För att ta reda på vilka regler som gäller med försäkringar för studier inom eller utanför EU/EES kan man kontakta Försäkringskassan.


Akademiska förberedelser: Undersök kursplaner och krav i förväg så att du vet vad som förväntas av dig. Du kanske också vill kontakta nuvarande studenter för att få en inblick i vad dina studier kommer att innebära.

Kulturella förberedelser: Forska om landets kultur, värderingar och sociala normer för att lättare kunna anpassa dig när du kommer dit.

Nätverkande: Använd denna unika möjlighet att bygga ett globalt nätverk. Försök att knyta kontakter både inom och utanför universitetet.

Säkerhet: Gör dig bekant med säkerhetsaspekterna i det land du ska studera i. Lär dig om vilka områden som är säkra att utforska och vilka som bör undvikas.

Mental hälsa: Att flytta till ett nytt land kan vara stressande och överväldigande. Om du känner dig orolig eller stressad, tveka inte att söka stöd, antingen genom ditt universitet eller andra stödresurser.

Kommunikation hemifrån: Planera hur du ska hålla kontakten med familj och vänner hemma. Det kan vara bra att ha regelbundna tider för att ringa eller videochatta för att lindra eventuell hemlängtan.

Att ansöka till universitet utomlands

Processen att ansöka till universitet utomlands varierar beroende på landet. Många länder, till exempel USA, har en centraliserad ansökningsprocess där du kan ansöka till flera universitet samtidigt. För att förbättra dina chanser att bli antagen, börja med att noggrant forskning på de skolor du är intresserad av och skräddarsy ditt ansökningsmaterial för att spegla dina intressen och styrkor. Kom ihåg att hålla koll på ansökningsfristerna.

Finansiering för svenska studenter

När det gäller finansiering, kan svenska studenter ta ut studiemedel från CSN för studier utomlands. Detta inkluderar både lån och bidrag. Dessutom finns det ett antal stipendier som kan sökas, både från svenska organisationer och från utländska universitet själva. Till exempel, Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning (STINT) erbjuder stipendier för utlandsstudier.

Visumfrågor

För många länder behöver du ett visum för att studera. För att ansöka om ett studievisum, måste du vanligtvis först bli antagen till ett universitet. Därefter kommer universitetet att skicka dig dokumentation som du behöver för att ansöka om ditt visum. Kolla in Utrikesdepartementets hemsida för mer information om visumkrav.

Svenska källor för studievägledning & språkresor

Här följer några svenska källor som kan vara till hjälp när du överväger att studera utomlands:

  • UHR, Universitets- och högskolerådet: De har en särskild sektion på sin webbplats för utlandsstudier där du kan få information om allt från utbildningsmöjligheter till ansökningsprocessen.
  • Studera.nu: Även denna webbplats erbjuder en mängd information om att studera utomlands, inklusive vilka länder som är populära för svenska studenter, olika stipendiemöjligheter, och mer.
  • Utbildningsguiden.se: Denna webbplats är en omfattande källa till information om att studera utomlands och erbjuder även möjligheten att jämföra olika studieprogram och universitet.
  • Studentum.se: Denna webbplats erbjuder en plattform där du kan söka efter och jämföra olika utbildningar utomlands.
  • CSN, Centrala studiestödsnämnden: De har en särskild sektion på sin webbplats för studier utomlands där du kan få information om hur du ansöker om studiemedel för utlandsstudier.
  • Utrikesdepartementet: Deras webbplats kan ge dig information om visumkrav för olika länder.
  • Utlandsstudier.se: På denna webbplats kan du hitta information om studier i olika länder, och du kan även läsa bloggar från svenska studenter som studerar utomlands.
  • Blueberry World Wide: De är en utbildningsrådgivare som hjälper studenter att hitta och ansöka om utbildningar utomlands.
  • KILROY Education: Denna organisation hjälper studenter att planera och organisera studier utomlands.
  • STS Språkresor: STS är en av de största organisationerna i Sverige som arrangerar språkresor. De erbjuder resor till många olika länder och för olika åldersgrupper.
  • EF Education First: EF är en annan stor organisation som arrangerar språkresor. De har en bred utbud av destinationer och erbjuder också specialprogram för exempelvis yrkesverksamma eller studenter som vill studera ett särskilt ämne.
  • Äventyrsresor: De specialiserar sig på mer äventyrsorienterade språkresor, med destinationer som ofta inkluderar spännande utomhusaktiviteter tillsammans med språkstudier.